Koti on hiljainen ja seesteinen, kahvin valmistuessa päätät ryhtyä kirjoittamaan tekstiä, jonka aihe on pyörinyt mielessäsi jo pitkään. Deadline lähestyy ja nyt vihdoin päätät ryhtyä toimeen. Nyt on sopiva hetki. Tai oikeastaan alkaa olla jo pakko. Pakko on paras motivaattori ja minullahan on aiheesta jo paljon tietoa, tästä tulee hyvä teksti, ajattelet. Avaat tietokoneen ja vastassa on tyhjä, valkoinen ruutu. Ja siinä samassa unohdat kaiken, ihan kaiken. Et saa enää kiinni sanoista, jotka vasta äsken asettuivat mielessäsi loistaviksi lauseiksi. Tuleekohan tästä sittenkään mitään?
Kuulostaako tämä tutulta?

Tämän hetken työelämässä vain harvoin pystyy välttämään kirjoittamisen. Kirjoittaminen on nykyään olennainen osa myös opiskelua, ja moni saattaa työssään kirjoitella päivittäin esimerkiksi esittelyjä, myyntitekstejä, kurssisisältöjä, uutisia, palautteita sekä muita isompia ja pienempiä kokonaisuuksia. Tai jos tämänhetkiseen työnkuvaasi ei kuulu lainkaan kirjoittamista, ehkä olet joskus kirjoittanut esseitä tai työhakemuksia, sanoittanut osaamistasi ansioluetteloosi tai esimerkiksi kirjoittanut sosiaaliseen mediaan pitkän blogikirjoituksen tai lyhyen tekstin julkaisemasi kuvan yhteyteen.
Kysyin Instagram-tarinoissani, miten seuraajani reagoivat tyhjän paperin edessä, ja hieman yllätyksekseni yli puolet kertoivat jäätyvänsä tällaisessa tilanteessa. Jäätymistä kirjoitusprojektin alussa kutsutaan tyhjän paperin kammoksi tai tyhjän paperin syndroomaksi. Usein kyse on väliaikaisesta tilasta, jossa luovuus ja motivaatio kirjoittamiseen lukkiutuvat niin, että ajatustensa sanoittaminen tuntuu suorastaan mahdottomalta tehtävältä. Sain seuraajiltani muutamia hyväksi koettuja vinkkejä tyhjän paperin kammon selättämiseen, ja päätin kasata niistä sekä omista keinoistani listan, jotta sinunkin olisi helpompi päästä vauhtiin omassa kirjoitusprojektissasi.
1. Mind map eli miellekartta
Mind mapin eli miellekartan ideana on saada paperille kaikki aihetta käsittelevät asiat, teemat, yksittäiset sanat ja lyhyet virkkeet. Voit myös kirjoittaa ylös aihetta käsitteleviä kysymyksiä, mikäli sellaisia mieleesi nousee. Kirjoita tyhjän paperin keskelle kirjoituksesi aihe ja ala kirjoittamaan sen ympärille aihetta koskevia sanoja ja virkkeitä. Lopuksi voit myös yhdistellä sanoja toisiinsa ja tällä tavalla hahmotella itsellesi asioiden välisiä suhteita - mikä asia liittyy toiseen ja millä tavalla. Lopulta sinulla on käsissäsi jo melko paljon tietoa, josta alkaa kirjoittamaan puhdasta tekstiä.
2. Pomodoro-tekniikka
Käyttäessäsi Pomodoro-tekniikkaa kirjoitat aiheestasi ajastimen kanssa. Kun olet selvittänyt, mitä sinun on tarkoitus kirjoittaa, mistä aiheesta ja mistä näkökulmasta, laita kello hälyttämään esimerkiksi 25 minuutin kuluttua ja ala kirjoittamaan. Kirjoita keskeytyksettä niin kauan, kunnes kello soi. Pidä viiden minuutin mittainen tauko ja toista sama neljä kertaa, jonka jälkeen voit pitää pidemmän tauon. Siinä missä tämä tekniikka sopii toisille, toisia häiritsee se, että kello soi juuri, kun on päässyt kunnolla vauhtiin. Halutessasi voit myös pidentää tai lyhentää aikaa tai tehdä vain yhden tai kaksi 25 minuutin mittaista kirjoitusspurttia. Muutamakin sana tai lause on enemmän kuin ei mitään. Kokeile, mikä sopii sinulle!
3. Sisällysluettelon tai rungon laatiminen
Laadi itsellesi jonkinlainen sisällysluettelo tai runko aiheesi liittyvistä teemoista. Kun kirjoitat ylös, mitä teemoja työsi aiheeseen liittyy, sinun on helpompi hahmottaa, mistä kirjoitustyössäsi oikeastaan oli kyse ja saada itse kirjoittaminen kunnolla vauhtiin. Luettelon tai rungon laatiminen on ikään kuin lämmittelyä, se herättelee ajatuksiasi työsi aiheen ympäriltä.
4. Mitä aiheesta tulee mieleen?
Kirjoita paperille täysin ilman minkäänlaista suodatinta kaikki, mitä sinulle tulee aiheestasi mieleen. Jos mieleesi ei nouse omasta aiheestasi yhtään mitään, kirjoita senhetkisiä ajatuksiasi siitäkin huolimatta, että ne olisivat luokkaa "nyt ei tule mieleen mitään, ei sitten yhtään mitään. Ulkona on kuraista ja pyykitkin pitäisi laittaa kuivumaan." Tärkeintä on vain saada itse kirjoittaminen vauhtiin.
5. Unohda kriittiset lasit ja anna mennä
Jätä kriittiset lasit heti alussa sivuun ja kirjoita ensimmäinen versiosi täysin vapaasti ilman minkäänlaista kritiikkiä. Pidä mielessäsi ajatus, että tämä ei todellakaan ole viimeinen ja niin sanottu puhdas versio, ja että voit lopuksi vaihtaa kappaleiden ja virkkeiden paikkoja tai muuttaa sanoja vaikka kymmeniä kertoja, jos työ sitä vaatii. Tämän version kirjoitat kuitenkin vain muistiinpanoiksi sinulle lopullista työtä varten. Jos joku sanavalinta tuntuu kehnolta, merkitse se tässä vaiheessa esimerkiksi kysymysmerkillä, sillä voit hyvin pohtia sitä myöhemmin uudelleen. Tärkeintä tässäkin on ainoastaan päästä vauhtiin kirjoittamisessa.
6. Tee hetken jotain ihan muuta ja anna tilaa luovuudelle
Kun luovuus kirjoittamisen suhteen on jumissa, anna sille tilaa ja tee hetken jotain ihan muuta. Käy lämpimässä suihkussa, siivoa, vikaa pyykkejä tai tee vaikka palapeliä. Tärkeintä on, että annat ajatuksillesi hetken tilaa. En suosittele ottamaan kännykkää käteen tässä vaiheessa, sillä se saattaa vain jumittaa ajatuksiasi ja hiljentää omaa ajatteluasi entisestään. Tee jotain rauhallista ja anna ajatustesi virrata. Näin saat luovuutesikin virtaamaan ja kun palaat kirjoitustyösi ääreen, voi tekstin tuottaminen olla helpompaa.
7. Kenelle kirjoitat?
Kun kirjoittaminen itselle tuntuu haastavalta, voi tilannetta helpottaa kuvittelemalla henkilön, jolle tekstiä kirjoittaa. Minkälainen tekstisi lukija on? Minkä ikäinen? Missä hän asuu ja kenen kanssa? Minkälaisista asioista hän pitää? Missä hän on töissä? Miksi hän lukee tekstiäsi ja mitä hän haluaisi siitä saada?
8. Palaa vanhoihin kirjoituksiisi
Joskus voi olla paikallaan palata omiin vanhoihin kirjoituksiin ja sillä tavalla valaa uskoa itseensä. Kirjoittamisen tuntuessa haastavalta on hyvä muistella tekstejä, joita on jo joskus aiemmin kirjoittanut - miksi kirjoitin nämä? Mitä näissä oli taustalla? Miltä prosessi silloin tuntui? Minkälaisia tunteita kävin läpi viimeisimpiä kirjoituksiani työstäessä? Itseään on toisinaan hyvä muistuttaa siitä, miten pitkälle on jo päässyt kirjoittajana. Jos olet aiemminkin saanut luotua hienon tekstin tyhjälle paperille, mikä sinua nyt estäisi?
9. Lähde kävelylle
Kun kirjoittamisesta ei tule mitään ja ajatuksesi tuntuvat olevan jumissa, lähde rauhalliselle kävelylle. Usein rauhallinen kävely vapauttaa ajatuksia ja tekee niille tilaa liikkua vapaasti - fyysinen liike saa myös ajatukset liikkeelle!
10. Pakitse itsesi
Joskus on myös hyvä palkita itseään hyvästä työstä. Pohdi, mikä sinua motivoisi kirjoittamaan - mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto lunastettavaksi, kun kirjoitustyö on tehty? Riippuen kiinnostuksesi kohteista ja kirjoitustyön koosta palkinto voisi esimerkiksi olla kaunis kukkakimppu piristämään, osoittamaan kunnioitusta itselle ja muistuttamaan hyvin tehdystä työstä, uusi neulepusero, kupillinen hyvää teetä tai kahvia ihan rauhassa istuen ja rentoutuen, pala lempisuklaata tai muuta herkkua tai vaikka viisi jaksoa lempisarjaasi, mitä vaan, mikä sopii sinulle!
Toivottavasti näistä konkreettisista vinkeistä on sinulle apua, kun seuraavan kerran pohdit, miten voisit päästä tuon ikävän ja rajoittavan tunteen yli ja saada kirjoittamisen rullaamaan. Pidäthän kuitenkin mielessä, että tekstisi ei useinkaan tarvitse olla täydellinen ollakseen valmis - riittävän hyvä riittää.
Kirjoittamisen iloa!